Anti witwasmaatregelen (AML) gaan verder dan het monitoren van transacties alleen.
14 juli 2020 

Anti witwasmaatregelen (AML) gaan verder dan het monitoren van transacties alleen.

In de markt zien we veel financiële instellingen zich richten op transactiemonitoring als preventiemiddel tegen witwas praktijken. Een aantal grootbanken in Nederland hebben zelfs een nieuwe organisatie opgericht om gezamenlijk hun transacties te gaan monitoren. Een besluit dat absoluut toe te juichen is, mede hierdoor zouden verdachte transacties die bij meerdere banken plaatsvinden in zijn totaal bekeken kunnen worden. Zo kunnen er patronen ontdekt worden die Banken binnen hun eigen transactiemonitoring omgeving niet zouden ontdekken.

We zien dat er veel aandacht wordt gegeven aan dit initiatief, maar Anti Witwassen gaat verder dan transactie monitoring alleen.

Het proces van een stabiele Anti Witwas omgeving start met het uitvoeren én onderhouden van een gedegen Systematische Integriteitsrisico Analyse (SIRA). Met deze SIRA breng je de integriteit risico’s binnen je organisatie in kaart en zet je risico mitigerende maatregelen op.

Een groot onderdeel (en meest bewerkelijke onderdeel) in het anti witwas proces is echter het CDD (Customer Due Dillegence) of KYC (Know your Customer) proces. Hierbij is de vraag met wie doet de financiële instelling eigenlijk zaken? Wat is de bron van het vermogen? Waar wordt de bankrekening eigenlijk voor gebruikt en komt dit overeen met wat we eigenlijk verwachten? Wie is de uiteindelijke eigenaar van de rekening. Waar komen de geldstromen van deze rekening vandaan en waar gaan ze naar toe? Op basis hiervan wordt een risico classificatie gemaakt en de review cycli bepaald.

Doorlopend wordt elke transactie gecontroleerd om te zien of er verdachte zaken op de rekening plaats vinden en zo is de cirkel weer rond.

BlueMonks helpt organisaties met het inrichten van deze processen. Wij zorgen dat de organisatie klaar is voor de toekomst en elke wetswijziging en regelgeving aan kan in de toekomst. Wij zorgen voor compliance met de lokale anti witwas regels. Interesse in een verkennend gesprek hoe we jullie kunnen helpen?

Ga naar contact en laat je gegevens achter. We gaan er zorgvuldig mee om en zullen zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen