Een open deur intrappen?
Ja natuurlijk... maar niet voor iedereen, zo lijkt het. Tijdens mijn loopbaan heb ik veel projectmanagers gezien die alleen maar bezig waren met spreadsheets. Ze leken weinig inzicht te hebben in wat ze eigenlijk aan het doen waren en nog minder in wat ze wilden bereiken. Hoewel er veel projectmanagementmethoden bestaan, zal er geen enkele werken als de projectmanager zich niet kan identificeren met het team, de omgeving, de doelen en de methodologie binnen de organisatie die hij wil of moet veranderen. En laten we niet vergeten dat projectmanagement gewoon een manier is om veranderingsprocessen binnen organisaties te faciliteren. De beste projectmanagers waar ik mee heb gewerkt zijn degenen die in staat zijn om heldere communicatie te combineren met een focus op de doelen en respect voor het proces. In de afgelopen 12 jaar heb ik als project- of programmamanager in veel verschillende omgevingen gewerkt. Het merendeel van die projecten, zo niet alle, eindigden succesvol, zonder grote tijds- en kostenoverschrijdingen of reducties in scope.
Hoe zorg je voor success in zoveel verschillende omgevingen?
Ik hou van het idee van Judo. Ik heb nooit deelgenomen aan enige vorm van Judo, maar ik denk dat ik het concept begrijp. In Judo leer je de kracht van je tegenstander te gebruiken om succesvol te worden. Ik zie 'de organisatie' als een heel krachtig systeem en meestal wil het systeem (d.w.z. de cultuur) niet veranderen. Als je denkt aan implementaties van bedrijfsprocessen, IT-implementaties, cultuurprogramma's en ga zo maar door, over het algemeen zijn mensen bestand tegen verandering. In plaats van deze natuurlijke reactie op verandering te bestrijden, moet je vertrouwen verdienen. Identificeer de informele leiders, win hun vertrouwen en gebruik hun kracht om de organisatie te veranderen. Van binnen naar buiten. Dit vergt de investering van alle betrokkenen, veel communicatie, inclusief luisteren en wat geduld, maar je kunt succes boeken door de kracht van de organisatie te gebruiken. Dit is belangrijker dan Agile, RUP, SCRUM, Waterfall, Prince2, enz. Geen van deze methodologieën zal werken zonder de kennis van hoe mensen werken, communiceren, denken en volgen.
Methodologie
Als een dienstverlener verschillende klanten wil bedienen, zal hij de werkmethoden moeten overnemen van de organisatie die hij gevraagd is te ondersteunen. BlueMonks kan werken volgens veel verschillende methodologieën, maar we hebben ook onze eigen methodologie ontwikkeld. Onze manier van werken is goed ontvangen door eerdere projectteamleden en maakt geen gebruik van standaard projectmanagement- of workflowtools. We zijn gewend te werken in bankomgevingen, waar het niet altijd mogelijk is om iets nieuws te implementeren, alleen omdat dat onze persoonlijke voorkeur heeft. We hebben een Work Breakdown Structure (WBS) gemaakt. Dit is een op Excel gebaseerde tool die de hoofdtaken opdeelt in subtaken, met individuele tracking en snelle managementrapportage. Deze WBS is gemaakt in overleg met de klant. Het is flexibel, zodat er in de loop van een project extra taken kunnen worden toegevoegd. Het maakt het bijhouden van de status mogelijk en geeft een direct beeld van de voortgang die tot nu toe in het project is geboekt.
Actie
BlueMonks zijn projectprofessionals met expertise in het bestrijden van financiële en economische criminaliteit. Als u efficiënte en effectieve oplossingen geïmplementeerd wilt hebben, vraag het dan aan een van onze BlueMonks op wisdom@bluemonks.nl