
Nieuwe richtlijn inzake due diligence en de bijlage over duurzaamheid van bedrijven voorgesteld
- On 2 mei 2023
Verantwoordelijkheid voor ecologische en sociale gevolgen van uw bedrijfsactiviteiten
De Europese Commissie heeft onlangs een nieuwe richtlijn inzake due diligence en de bijlage over duurzaamheid van bedrijven voorgesteld, die ervoor moet zorgen dat bedrijven die in de EU actief zijn, verantwoordelijkheid nemen voor de ecologische en sociale gevolgen van hun activiteiten en toeleveringsketens. Dit voorstel maakt deel uit van de bredere inspanningen van de EU om tot een duurzame en eerlijker economie te komen.
De voorgestelde richtlijn schrijft voor dat ondernemingen hun gehele waardeketen, met inbegrip van dochterondernemingen, leveranciers en onderaannemers, aan een grondig onderzoek onderwerpen om eventuele negatieve gevolgen voor de mensenrechten, het milieu en het bestuur op te sporen en aan te pakken. Het zorgvuldigheidsproces moet worden afgestemd op de omvang, de sector en het risicoprofiel van de onderneming en moet rekening houden met internationaal erkende richtsnoeren en beginselen.
De voorgestelde richtlijn bevat ook een lijst van niet-uitputtende criteria voor het identificeren van sectoren met een hoog risico, zoals winningsindustrieën, landbouw en textiel, en landen met een hoog risico, zoals landen met een zwak bestuur of een hoog niveau van mensenrechtenschendingen. Ondernemingen die in deze sectoren of landen actief zijn, zullen aanvullende zorgvuldigheidseisen moeten stellen.
Toegang tot rechtsmiddelen
Voorts bevat de richtlijn een bepaling over toegang tot rechtsmiddelen, die ondernemingen verplicht doeltreffende en toegankelijke klachtenmechanismen op te zetten om belanghebbenden in staat te stellen negatieve effecten te melden en verhaal te zoeken. Ondernemingen zullen ook een jaarlijks openbaar verslag moeten publiceren over hun zorgvuldigheidseisen en de doeltreffendheid daarvan.
Om naleving en verantwoordingsplicht te waarborgen, bevat de voorgestelde richtlijn bepalingen inzake handhaving en sancties. De lidstaten moeten bevoegde autoriteiten aanwijzen om toezicht te houden op de naleving, klachten te onderzoeken en doeltreffende, evenredige en afschrikkende sancties op te leggen bij niet-naleving. Bedrijven zullen ook aansprakelijk zijn voor alle schade die door hun activiteiten wordt veroorzaakt, en slachtoffers zullen het recht hebben om schadevergoeding te eisen.
De voorgestelde richtlijn is een belangrijke stap om de duurzaamheid van ondernemingen te bevorderen en ervoor te zorgen dat ondernemingen die in de EU actief zijn, de mensenrechten respecteren, het milieu beschermen en goed bestuur bevorderen. Het is echter belangrijk op te merken dat het voorstel nog geen wet is, en dat het door het Europees Parlement en de Raad van de EU moet worden goedgekeurd voordat het in werking kan treden.
Cruciaal
Kortom, de voorgestelde richtlijn betreffende de zorgvuldigheid en de bijlage inzake duurzaamheid van ondernemingen is een cruciaal initiatief om tot een duurzamere en eerlijkere economie te komen. De richtlijn moet ervoor zorgen dat bedrijven die in de EU actief zijn, verantwoordelijkheid nemen voor de effecten van hun activiteiten en toeleveringsketens, en biedt een kader voor naleving, handhaving en verantwoordingsplicht.
Wilt u meer informatie over wat dit voor uw organisatie kan betekenen? Aarzel niet en vul ons contact formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op om de eventuele impact te bespreken en u te vertellen hoe we u kunnen helpen.